Wat is misofonie en wat kunt u eraan doen?

Posted by Amplifon Hoorcentra on 19-mei-2017 13:29:47

GettyImages-530053883_super-287700-edited.jpg

Stel u voor. Iemand zit luid te smakken tijdens het eten of van zijn of haar glas te slurpen. De persoon in de kamer naast u snurkt ontzettend luid. Op de bus zit iemand te snotteren die duidelijk geen zakdoek bij heeft. Iemand heeft het geluid van zijn gsm opstaan waardoor u, bij elke toets die ingedrukt wordt, het bekende druppelgeluidje hoort. Uw schoenen kraken bij elke stap. Ontzettend vervelende geluiden, maar als u zich er in extreme mate aan stoort, heeft u misschien wel misofonie.

Wat is misofonie?

Misofonie is een samentrekking van de Griekse woorden “misos”, wat afkeer betekent, en “fonos”, geluid. Misofonie houdt dus in dat u afkeer heeft van geluid. Niet van elk geluid natuurlijk, maar vooral van eetgeluiden, krakende en piepende geluiden of achtergrondlawaai. Geluiden die gemaakt worden door een medemens of een huisdier, zoals de geluiden die hierboven werden beschreven. Als u misofonie heeft, stoort u zich in dergelijke mate aan het geluid dat u er echt kwaad van wordt. De symptomen van misofonie kunnen van zowel lichamelijk als psychologisch aard zijn.

Lichamelijke factoren

Wanneer u zich zo hard stoort aan bepaalde geluiden dat u er kwaad van wordt, heeft dit effect op uw lichaam. Uw hartslag verhoogt, u krijgt het warm, begint misschien zelfs te zweten. Soms gebeurt het zelfs dat u er kippenvel van krijgt of u negatieve rillingen over uw lichaam voelt lopen. Niet bepaald gezond voor uw fysieke toestand.

Psychologische factoren

Misofonie veroorzaakt in eerste instantie stress en concentratieproblemen. Maar het kan ook gevoelens van schaamte of schuldgevoel opwekken. Bij sommige mensen wekt het zelfs een angstgevoel op. Dit angstgevoel is een soort anticiperende angst. Angst dat het geluid opnieuw zal ontstaan.

Oorzaken en behandeling

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van misofonie. Het kan bijvoorbeeld voorkomen nadat u een trauma heeft opgelopen, dat eventueel gelinkt wordt met aan specifieke geluiden. Het kan ook komen door de technologisering van onze maatschappij. Met de opkomst van bepaalde (mobiele) technologieën zijn er ook een hele hoop nieuwe geluiden ontstaan. Een overmatige blootstelling aan deze geluiden kan tot misofonie leiden. Misofonie kan ook voorkomen in combinatie met tinnitus (oorsuizen), hyperacusis of phonophobia. Hyperacusis is intolerantie voor externe geluiden die door andere mensen wel getolereerd worden. Phonophobia is angst voor geluid allerhande.

Therapie

Misofonie wordt erkend als neurologische aandoening. U kunt er dus therapie voor volgen. Daarin maken we een onderscheid tussen cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. Therapie helpt u om nieuwe verbanden te leggen met geluiden die u als storend ervaart. Ook krijgt u aandachts- en ontspanningstraining.

Gehooroplossingen

Een eerste mogelijke oplossing is het luisteren naar muziek. Zo reduceert u achtergrondgeluiden. Het gevaar is wel dat u uw muziek te luid zet om echt luide, storende geluiden te doen verstommen. Dit kan schadelijk zijn voor het gehoor en kan leiden tot tinnitus of gehoorverlies.

De tweede oplossing is het dragen van oordopjes. Amplifon biedt op maat gemaakte gehoorbescherming aan. Dit is beter dan standaard oordopjes, omdat ze volledig aangepast zijn aan uw eigen gehoorgang. Maar ook overmatig gebruik van gehoorbescherming kan negatieve gevolgen hebben, raadpleeg daarom je audioloog

Denkt u zelf aan misofonie te lijden of wilt u gewoon meer weten over gehoorproblemen en/of -oplossingen? Download dan onze brochure “Alles over horen”. Of kom eens langs bij uw plaatselijk Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.

New Call-to-action

Topics: gehoorproblemen